Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Осиновителите на мозайки в паметника Бузлуджа – сред достойните българи за 2021 г.

Е-мейл Печат

На специална церемония в столицата на 25 януари бяха наградени „Достойните българи“ за 2021 г. в класацията на вестник „24 часа”. Сред 50-те отличени са и десетте осиновители на мозайки в паметника Бузлуджа, сред които е и кметът на Казанлък Галина Стоянова. Наградена бе и координаторът на „Проект Бузлуджа“ арх. Дора Иванова.

 От встъпването си в длъжност на кмет Галина Стоянова прие като лично предизвикателство да се опита да вкара в дневния ред на отговорните  институции въпроса за „Бузлуджа“ и да потърси онзи отговор, който да бъде полезен на всички ни. Така се стигна и до днес, когато дом-паметникът на връх Бузлуджа вече има статут на недвижима културна ценност и е с категория „национално значение“.

 Попитана защо се е решила да осинови мозайка, кметът Стоянова отговори: “Защо ли? Защото е важна първата крачка…след нея ще бъдат направени още и още. Доброто винаги бива следвано и е хубаво, когато се удвояла, утроява... Вярвам в това. Вярвам в доброто, в каузите, които ни обединяват и в това, че, когато правиш добро, увличаш съмишленици. Вярвам и в арх. Дора Иванова, защото в нейните очи видях порива и енергията нещата да се случат. Видях вярата и надеждата, че, ако сме единни и гледаме в една посока, можем да успеем. Винаги съм подкрепяла младите и техните добри идеи. И този път останах вярна на себе си.”.

 Галина Стоянова подчерта, че на досонантното наследство, какъвто е монументът, трябва да се гледа като перспектива и възможност и въпросът не е политически или идеологически, а отправна точка именно към това бъдеще – шанс да развием туризма в нашия регион, защото и сега дом-паметника се посещава от хиляди туристи. Към думите й се присъедини и арх. Дора Иванова, която припомни, че през 2021 г. над 500 кв. м. мозайка беше предпазена от разруха, благодарение на дарителите, реставраторите и на над 100 доброволци от страната и чужбина, които съдействаха на терен, въпреки тежките условия.

 „Тази година нашата цел е още по-амбициозна - отварянето на сградата за посетители. Подкрепете ни, за да осъществим следващата вдъхновяваща и достойна история”, призова арх. Иванова - управител на фондация „Проект Бузлуджа“.

 Oсиновителите финансираха и така спасиха от разруха конкретно мозаечно произведение в паметника Бузлуджа. Освен Галина Стоянова, кмет на община Казанлък, наградените достойни българи са: арх. Георги Стоилов, автор на паметника Бузлуджа; д-р Константин Йорданов Стоичков; адв. Роман Желев и д-р Антония Бозукова; „М + С Хидравлик“; хотел „Еделвайс“; Димана и Димитър Шопови; д-р инж. Красимира Димитрова; Нели и Адел Закут и д-р Иван Дошков.

 Отличията „Достойните българи“ се връчват от 2003 г. и през изминалите 19 години инициативата се наложи като каузата, която фокусира вниманието върху обикновените хора с вдъхновяващ пример, разкрива новите герои на нашето време.

 

 

 
Банер

www.jazzfestkz.eu

СЛУШАЙТЕ НИ!

Времето

Работа:

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: