Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Откриха обновения корпус на затвора в Стара Загора

Е-мейл Печат

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева днес официално откри обновения корпус на затвора в Стара Загора. Тя подчерта, че изпълнението на проекта е пример, за това как може с малко средства да се извършват големи подобрения и то за кратко време, работейки в екип и синхрон.

Такъв мащабен ремонт в Старозагорския затвор се извършва за пръв път от неговото построяване през 1932 г., подчерта директорът му комисар Иван Карушков. Ремонтирани са жилищните помещения на лишените от свобода, като вече отговарят на европейските стандарти. Подменена е дограмата на целия корпус на затвора. Извършена е подмяна на инсталациите за водоснабдяване и канализация, изградена е и инсталация за външно площадково водоснабдяване. В килиите са изградени самостоятелни санитарни възли и е осигурена течаща топла вода.

Средствата за рехабилитацията на сградата са в размер на над 880 хил. лева и са осигурени от Норвежкия финансов механизъм /НФМ/ 2009-2014г. Проектът „Подобряване на стандартите в затворите и арести чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права“ е най-големият, изпълняван по програми БГ 14 и БГ15. Общият му бюджет е над 13 млн. лева – безвъзмездна финансова помощ. Изпълнението му продължава до 30 юни 2016 г. и цели да подобри материално-битовите условия, които имат лишените от свобода, прилагайки европейски стандарти. Партньор на проекта е Съвета на Европа.

Министър Захариева припомни, че до края на годината ще бъдат извършени подобрения и в още няколко затвора в страната.

Представителите на правосъдното министерство, местната власт и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ – бенефициент на проекта, посетиха най-голямото училище за лишени от свобода СОУ „Поп Минчо Кънчев“, което е действащо от над 30 учебни години, а след това и църквата „Свети Николай Мирликийски“, намираща се също на територията на старозагорския затвор.

На откриването на обновения корпус присъстваха още заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова, заместник-кметът на Стара Загора Йордан Николов, председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Георги Ранов и други.

 
Банер

www.jazzfestkz.eu

Времето

Работа:
Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: