Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Проект на Община Стара Загора за градския пазар е първият с финансиране от инициативата JESSICA

Е-мейл Печат


Одобрен е първият проект, финансиран от инициативата JESSICA. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, при откриването на дискусия за инвестиционни възможности на инициативата в България, информират от МРРБ. Тя уточни, че ще се финансира обновяването на градския пазар на Стара Загора.
Министър Павлова каза , че има напредък и в процедурата за одобрение на проекта на София за реконструкция на Женския пазар.
Освен такъв тип проекти, със средства от JESSICA ще се финансират всякакъв род идеи за обновяване на градовете, които обаче генерират приходи, посочи министър Павлова. Страната ни е една от десетте в Европейския съюз, които изпълняват инициативата пилотно и е със сравнително бърз напредък по нея. Възможни за реализация дейности в седемте големи града у нас са изграждането на ледени пързалки, спортни съоръжения, развлекателни центрове, рехабилитация на индустриални зони и други. Наличният за изпълнението на такива проекти ресурс е 160 млн. лв., допълни регионалният министър.
Според Павлова JESSICA дава възможност европейските средства да бъдат предоставени на частния бизнес под формата на финансов пакет при изключително добри условия. Най-важното е в един период от 10-15 години инвестициите да се възвърнат, за да бъдат влагани в проекти отново и отново, допълни министър Павлова.

Проектът на Община Стара Загора третира реконструкцията на Централния общински пазар с разгъната застроена площ над 1 813 кв.м. Той предвижда на мястото на съществуващите метални покрития да бъде изграден пазар от закрит тип с остъклени метални конструкции и нова организация на достъпа и движението на посетителите.
Обектът съвпада напълно по площ със съществуващите в момента покрития, като се предвижда да има общо пет входа- два от юг, два от изток и един от запад.
Обемно-пространственото решение е структура от четири самостоятелни блока, свързани функционално и пространствено в интериора. Основната част на комплекса е двукорабният блок между улиците „Парчевич“ и „Г. С. Раковски“, достъпен от двете улици за посетители и търговци. В него са поректирани три реда търговски маси и две надлъжни пътеки за посетителите. Напречно н а основния блок са разположени другите два блока, но на по-ниско ниво- нивото на ул.“Пазарска“, откъдето са входовете им.
Разликата в нивата на отделните блокове се преодолява със система от диференцирани стъпала и площадки, на които са организирани  богато озеленени места за почивка, водни стени и мебели за сядане.
Западно от ул. „Парчевич“ е входът към самостоятелен блок, в който е предвидено пространство за климатични и вентилационни машини. Ще може да се организира и временно паркиране и зареждане на комплекса със стоки. Като цяло обектът е замислен в ретро стилистиката на метален остъклен павилион от времето на ранния сецесион. Конструкцията е напълно съвременна, но са използвани съставни сечения от няколко профила, които наред с основната си функция, да създават усещане за лекота и декоративна фриволност. На ключови места и като детайли от оборудването ще бъдат използвани декорации от ковано желязо, решетки, конзоли и елементи в същия стил.
Всички метални елементи ще бъдат оцветени в зелен цвят, характерен за избраната стилистика, а покривните плоскости и детайлите на сенниците се предвижда да бъдат оцветени в цвят на патинирала мед с метален отблясък.
Ограждащите конструкции ще бъдат изпълнени от алуминиева дограма, между стоманения носещ скелет, и остъклени със стъклопакет.
Покривното покритие е проектирано от метални панели с полиуретанов пълнеж за топлоизолация.
Всички подови настилки ще бъдат реновирани и изпълнени от декоративен бетон.

 
Банер

www.jazzfestkz.eu

Времето

Работа:
Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: