Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Кметът Галина Стоянова с презентация в Деня на диалога между местната и законодателната власт

Е-мейл ПечатВ Стара Загора днес, 24 септември, се състоя Ден на диалога между законодателната и местната власт. Присъстваха народните представители от ГЕРБ от Старозагорски многомандатен избирателен район, кметове на общини, председатели на общински съвети, общински съветници, представители на неправителствени организации, медии.

Домакин на форума бе Община Стара Загора, а инициативата бе на Националното сдружение на общините в Република България. Кметът на община Казанлък Галина Стоянова, която е член на Управителния съвет на сдружението, направи презентация на тема „Подобряване на средата за развитие на общините през 2013 година”. В представянето тя засегна промените в законодателството, касаещи общините, като акцентира върху проектозакона за публичните финанси, промените в Закона за местните данъци и такси, Закона за общинския дълг и др. В  своето изложение Галина Стоянова обърна внимание на грижите за децата и потребителите на социални услуги, инвестициите в основната общинска инфраструктура, изпълнението на европроектите. За реализация на проекти с европейско финансиране общините ще настояват за увеличаване капитала на фонд ФЛАГ с 40 млн. лв., както и за приемане на траен механизъм за споделяне на последиците от налагането на финансови корекции между държавата и общините в размер на 70-80 млн. лв. Кметът на община Казантлък подчерта, че тези мерки са необходими на общините, за да могат те да управляват проектите с финансиране от ЕС. Кметът Галина Стоянова изрази и предложението на общините размерът на изравнителната субсидия да достигне 270 млн. лв. – при 241 млн. лв. през 2011 г., с което да се подпомогне съфинансирането на европроекти.

В Бюджет ‘2013 ще има повече средства в социалната сфера, ще бъдат увеличени минималната работна заплата и заплатите в публичния сектор, както и размерът на пенсиите.  Това е разяснил финансовият министър Симеон Дянков, цитиран днес от народния представител Емил Караниколов по време на проведения  Ден на диалога. Законът за публичните финанси ще бъде приет най-вероятно в началото на следващата година.  Според народния представител, той е изключително тежък и обемист и включва Закон за общинския бюджет и Закон за държавния бюджет. В него се предвиждат нови правила и възможности за финансиране на общините. Депутатът Нели Калнева се спря на Проектозакона за предучилищното и училищното образование, който се разглежда на второ четене в Парламентарната комисия по образование. Въвеждането на делегираните бюджети в образователната система беше голяма крачка напред в децентрализирането на образователната система, обясни тя. По думите й, общината като финансиращ орган има право да контролира по всяко време и съобразно законовите си правомощия как едно общинско училище изразходва средствата, които са му предоставени от общинския бюджет. Проектозаконът предвижда създаването на обществени съвети, в които задължително участва представител на съответната община.

 
Банер

СЛУШАЙТЕ НИ!

Времето

Работа:

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: