Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

В деня на есенното равноденствие отново почетохме майката природа

Е-мейл Печат

На 22 септември, деня на есенното равноденствие, жители  на общината и гости от различни краища на страната отново се събраха край „Вратата на богинята“, да почетат майката природа и благодарят за плодородието и.

 

Мегалита над Бузовград придобива особена популярност след наблюденията върху него от проф. Александър Фол. Тук е разпръснат и неговият прах, което прави мястото още по-интересно и сякаш  наситено с тайнството  на древната тракийска цивилизация.
Археологическият обект  Мегалита се намира на 4 км южно центъра на с. Бузовград, с изключително красива панорамна гледка към Долината на розите и тракийските владетели и поречието на р. Тунджа.
С решение на Комисия, назначена от министъра на културата Вежди Рашидов, взето в началато на м. юни, се предлага скалният феномен  „Мегалита” край Казанлък да бъде обявен за природна забележителност.
За  празника  по повод есенното равноденствие бузовградчани  представиха  възстановка на тракийски ритуал - поднасяне на хляб, плодове и вино. Местни групи по фолклор се надпяваха, а за сръчните домакини беше организиран конкурс за най-красива питка.

 

 
Банер

СЛУШАЙТЕ НИ!

Времето

Работа:

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: