Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Казанлък отбеляза 104 години независима България

Е-мейл Печат

104 години от отбелязване независимостта на България бяха тържествено чествани в Казанлък. Тържеството, в което се включиха малки и големи певци, рецитатори и танцьори от града на розите, се проведе на пл. "Севтополис" до чешмата, съградена по поръка и със средства на княз Фердинанд през 1903 г.

 

 

Пет години по-късно в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния Търновград той ще прочете Манифеста за Независимост на България и ще се нарече цар на българите. В прекрасния септемврийски ден в Казанлък отново бе прочетен историческият Манифест, а свещеници от Казанлъшка духовно околия начело с архийерейски наместник отец Петко Мотев отслужиха молебен и водосвет за здраве и благоденствие. Слово за значимостта на тази дата в календара на България произнесе историкът Иво Косев от ИМ "Искра". Честването завърши с кръшни народни хора на площада до Царската чешма, която казанлъчани наричат още Лъвовата, заради красивите лъвски глави, от които денонощно струи вода.

На честването присъстваха кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов, заместник-областният управител на област Стара Загора Петко Карагитлиев, заместник-кметове, общински съветници, директорът на ИМ "Искра" Момчил Маринов, представители на патриотични организации, на Съюза на ветераните от войните, политически партии, сдружения, ученици от казанлъшки училища, граждани.

Същия ден от 12.00 часа в с. Ясеново Пенсионерският клуб организира тържество по случай Деня на независимостта, 10 години от създаването на клуба и предстоящия празник на хората от третата възраст - Световния ден на възрастните хора. Кметът Галина Стоянова поздрави жителите на Ясеново и техните гости от Габрово, които показаха със своите изпълнения и бодър дух, че за таланта и амбицията възраст и предели няма.

 
Банер

СЛУШАЙТЕ НИ!

Времето

Работа:

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: