Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Реставацията на могилата „Шушманец” приключва до края на 2012 г.

Е-мейл Печат


Община Казанлък кандидатства  комплексът „Долината на тракийски царе” да влезе в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО На 21 септември кметът на община Казанлък Галина Стоянова и представителите на консорциума, изпълняващ проекта „Консервация, реставрация и социализация на могилата Шушманец” – Джовани Димитров и Васил Димитров от „Рест - Димитров” – изпълнител на консервационно-реставрационните дейности, Калин Русев и Пенчо Пенев от „Зара строй” – изпълнител на строително-ремонтните работи, дадоха съвместна пресконференция.
Проектът на стойност 1 115 087 лв. се финансира от Европейския съюз по Оперативна програма „Регионално развитие”. Финансирането е от Европейския фонд за регионално развитие - 947 824 лв., и национално финансиране - 167 263 лв. Бенефициент е Министерството на културата.
Реставраторите подчертаха, че обекти като подмогилната гробница „Шушманец” са сложни са реставрация и консервация. В този случай специалистите са попаднали на подземен зид, което е наложило спиране на работата, за да бъде проучен, демонтиран, за да бъде отново екпониран. Направени са спасителни разкопки на стената, осигурено е археологическо наблюдение и в момента се осъществява строително-ремонтни дейности. Най-важното часто от тях е изграждането на дренажната система, споделиха изпълнителите от „Зара строй”. Предвижда се изграждане на система за отвеждане на атмосферните води над дромоса на гробницата, с цел преодоляване на натичането на капилярна влага във вътрешноста на гробната камера. Ще бъде изградено защитно съоръжение над гробната камера и ще се оформи приемна експозиционна зала. Ще бъдат извършени аварийни консервационно-реставрационните работи, свързани със стабилизирането на зидовете в дромоса, както и с химическа обработка за отстраняване на микроорганизмите, разрушаващи повърхността му.
По проекта се предвижда оформяне на пешеходна алея, която да свързва „Шушманец” с намиращия се в близост паркинг и със съседните гробници „Хелвеция” и „Грифоните”, а оттук и с цялата алейна мрежа в Долината на тракийските царе.
Кметът Галина Стоянова подчерта, че Община Казанлък работи по създаването на комплекс от 5 гробници – „Голяма Косматка”, „Оструша”, „Шушманец”, „Хелвеция” и „Грифоните”, които да бъдат свързани в един туристически пакет. Социализацията на всички тези могили ще даде възможност да се правят туристически обиколки, като първото туристическо влакче ще поеме по маршрута през 2014 г. Предстои изработването на Общ устройствен план на Долината на тракийските царе и изготвяне на проектите за консервация, реставрация и социализация на могилите „Оструша”, „Хелвеция” и „Грифоните”. Общинският съвет на Казанлък даде съгласието за това на заседанието си вчера, 20 септември, с което работата стартира, а средствата в размер на 350 000 лв. вече са преведени от държавния бюджет в сметката на Общината.
На 11 септември т.г. в Министерството на културата са внесени и необходимите документи комплексът „Долината на тракийските царе” да кандидатства като общ обект за влизане в Списъка на световните  паметници на културата под защитата на ЮНЕСКО, съобщи още Галина Стоянова. Генералният секретар на организацията Ирина Бокова подкрепя казанлъчани в тяхната инициатива, а самото разглеждане на кандидатурите ще стане на сесията на ЮНЕСКО през следващата година. В момента в Списъка на световното наследство е Казанлъшката тракийска гробница в прак „Тюлбето”.

 
Банер

СЛУШАЙТЕ НИ!

Времето

Работа:

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: