Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Днес в бившия стопански двор на с. Елхово, община Николаево, започна подготовката за унищожаването на изоставени пестициди

Е-мейл Печат

Днес в бившия стопански двор на с. Елхово, община Николаево, започна подготовката за унищожаването на изоставени пестициди, които са били съхранявани десетки години в рушаща се постройка край селото. На мястото пристигнаха областният управител Гергана Микова и зам. областният управител Димитър Драчев, служители на Областна администрация, представители на РИОСВ-Стара Загора, РД ПБЗН и служители на френската фирма, която ще подготви сортирането, преопаковането и извозването на пестицидите до инсинератор за унищожаване на опасни отпадъци във Франция.

Опасните вещества за растителна защита, съдържащи отровни химични елементи, са били складирани в стопанския двор преди близо 40 години. Те се съхраняват в найлонови чували и метални варели.  По предварителна информация количеството им е около 10 тона, но е възможно след приключване на преопаковането тази цифра да се окаже по-висока.

„Разчистването на този склад за пестициди е в резултат на добрата съвместна работа на Върховна административна прокуратура, МОСВ и Областна администрация. Изказвам специална благодарност на зам.-главния прокурор при ВАП Даниела Пиронева и на министър Емил Димитров за светкавичната им реакция след подадения от нас сигнал за наличието на опасни пестициди в с. Елхово“, каза областният управител Гергана Микова.

Спешното разрешаване на проблема бе наложено от факта, че рушащият се склад се намира в близост до вододайна зона, което създаваше потенциален риск от просмукване на отровни вещества във водата за питейни нужди.

Днес френските специалисти започнаха взимането на проби за установяване на точния химически състав на пестицидите в Елхово. След това те ще бъдат сортирани, преопаковани в специални бидони и транспортирани до Франция.

 

СЛУШАЙТЕ НИ!Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy

В момента слушате: Зарежда ...

Слушайте ни през web...


Зарежда ...

www.jazzfestkz.eu

Времето

Работа:

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: