Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

РИК - Стара Загора се опитва да се намесва в редакционната политика на медиите по нареждане на БСП

Е-мейл Печат

 

Много ми е неприятно да разбера, че по време на предизборната кампания Регионалната Избирателна Комисия - Стара Загора се опитва да се меси в редакционната политика на регионални сайтове. Кандидатът за народен представител  Васил  Стефанов Самарски е подал жалба в РИК, че не му е публикувано т.нар. "Право на отговор", получено на елктронната поща на Радио Севтополис на 13.03.2017 г., съгласно изискванията на ИК. Въпреки че "Правото на отговор" беше публикувано на 14.03.2017 г на сайта на Радио Севтополис. На 14.03.2017 г. Получих втори имейл от господин Самарски с настояване и дори заплахи че ще сезира компетентните органи ( както в последствие го е направил), ако нв бъде публикувана горепосочената статия. Когато получих този мейл статията вече беше качена в сайта. На 18.03.2017 г. късно вечерта получих писмо от РИК с искане на обяснение дали въпросното "Право на отговор" е качено в сайта. Недопустимо е след като един материал веднъж е публикуван, да се оказва натиск върху екипа на радиото, за допълнителни публикации. Гарантирам че съм спазил разпоредбите на ИК и съм свършил това, което се изисква от мен. като собственик на сайта "Радио Севтополис".

 

Личната ми позиция по казуса "Кърчев - Самарски": Считам че статиите относно Борис Кърчев, публикувани в медиите на господин Самарски, касаят междуфирмени отношения приключени с решение на съда. Аз нямам право да коментирам мотивите на съдебното решение, нито да решавам кой е крив и кой прав в този случай. Като журналист считам, че този казус дава възможност за извършване на по-задълбочено разследване с търсене на обективната истина. Това е причината да отложа  проучването, въпреки широкия обществен интерес, за след изборите. Също така смятам, че е недопустимо да се използват комерсиални взаимоотношения и нерешени междуфирмени спорове за очерняне на физическо лице, както в случая с Борис Кърчев. Съдът се е произнесъл. Съдебното решение трябва да се изпълнява, ако ли не има си процедура в ГПК. Но има една малка и съществена разлика - спора е между юридически лица, а не между физически. Ето защо считам че медиите на господин Самарски манипулират общественото мнение, като представят този спор като конфликт между Васил Самарски и Борис Кърчев, като физически лица. На това основание е подадена жалба в ЦИК от председателят на предизборния щаб на ПП "ГЕРБ" - Стара Загора, за уронване на престижа на кандидата за народен представител Борис Кърчев, която получих от пресцентъра на ПП "ГЕРБ" и публикувах в сайта на радиото. Същата жалба беше публикувана във всички останали местни сайтове. Тази жалба стана причина за въпросното "Право на отговор", което Васил Самарски изпрати за публикация. Радио Севтополис, като медия няма сключен договор с БСП за отразяване на тяхната предизборна кампания.

"Правото на отговор" по съдържание е чиста политическа реклама. В началото има зададени 4 въпроса към ПП "ГЕРБ" с чисто политически послания. По-нататък в текста няма посочено нито едно доказателство, за това, че личността на кандидата за народен представител Васил Стефанов Самарски е била поругана от текста на жалбата до ЦИК. Съдържанието на този отговор е чиста политическа реклама. За да бъде публикуван, този текст медията трябва да има сключен договор съгласно ИК с въпросната политическа сила. Навсякъде по света за такива публикации се плаща. В случая Васил Самарски злоупотребява с разпоредбите на Изборния кодекс, като упражнява натиск на медиите да публикуват статия с политическа агитация безплатно.  Нещо повече. Това "Право на отговор" не е публикувано в сайтове, които имат договор за политическа реклама с БСП. И тук идва намесата на РИК - Стара Загора, която под формата че извършва проверка на жалба се опитва да се меси в редакционната политика на малките медии.

Въпреки че РИК е длъжна да ме уведоми официално, че срещу медията ми има жалба, тя не го е направила. За горепосочената жалба подадена от щаба на ГЕРБ до ЦИК все още не съм получил решение, като официален отговор. Надявам се след като РИК - Стара Загора със своето писмо настоява за спешност по проверката на жалбата на Самарски да се сети и да ми изпрати официалното си решение. Също така бих искал да получа копие от жалбата на Васил Самарски подадена в РИК, за да мога да се запозная със съдържанието и естествено да си търся правата по официален път. С това РИК - Стара Загора показват явно че взимат страна на определена политическа сила. като оказват натиск върку медиите да пускат политическа агитация без сключен договор за това с БСП и без партията да си заплати за съответната политическа реклама на съответната медия.

В ранния следобед, днес от РИК ме уведомиха по телефона, че са открили въпросното "Право на отговор" в сайта на радиото. Според техния представител е добре, че това "Право на отговор" е публикувано, защото иначе съм подлежал на санкция. Тези думи са доказателство, че Районната избирателна комисия е абсолютно пристрастна и работи в полза на Българската социалистическа партия. Освен това разбрах, че от РИК няма да спазят закона и да ми изпратят в писмен вид жалбата на кандидата за народен представител Васил Самарски срещу Радио Севтополис и решението си по нея.

Димир Говедаров

Собственик на онлайн радио Севтополис

и сайта http://radiosevtopolis.com/

 

 

СЛУШАЙТЕ НИ!Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy

В момента слушате: Зарежда ...

Слушайте ни през web...


Зарежда ...

www.jazzfestkz.eu

Времето

Работа:

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: