Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Топ офталмолози от Пловдив и Стара Загора предават уменията си на млади колеги

Е-мейл Печат

МУ Пловдив стана част от национален проект за допълнителна квалификация на специализанти по очни болести

Катедрата по очни болести в Медицински университет Пловдив стана част от национален проект за повишаване квалификацията на младите лекари. През уикенда специализанти по офталмологияот Пловдив и Стара Загора се включиха в  обучение, което се проведе в Аудиторния  комплекс  на МУ – Пловдив. Курсът е изцяло съобразен с изискванията за следдипломна квалификация на университета и се провежда под егидата на Българско дружество по офталмология – клон Южен, съобщи ръководителят на Катедрата по офталмология в МУ Пловдив – проф. д-р Мариета Конарева-Костянева. Целта му е съчетаване на теорията, изучавана в университета, с практическия опит  на утвърдени практикуващи офталмолози.

Програмата на обучението обхвана широк спектър очни болести. Лектори бяха както преподаватели в университета – проф. д-р Мариета Конарева-Костянева, проф. д-р Нели Сивкова, доц. д-р Марин Атанасов, д-р Весела Миткова, д-р Десислава Колева, д-р Васил Маринов, така и офталмолози, известни с богатия си опит в клиничната практика. „Поканили сме колеги, които са достигнали върха в своята професионална област, защото споделените от тях случаи от практиката са много важни за бъдещите офталмолози“, обясни проф. Конарева.

Сред тях бяха началникът на Очно отделение в МБАЛ Пловдив – д-р Гергана Попова, която запозна специализантите с ОСТ-диагностиката (т.нар. очен скенер). Практически умения в катаракталната хирургия и лазерната корекция споделиха д-р Димитър Тасков и д-р Георги Тасков от Очни клиники „Луксор“-Пловдив,  д-р Станимир Трошев от очна клиника „Трошев“ в Стара Загора. Д-р Иван Нейчев от Стара Загора представи новостите в диагностиката и лечението на диабетната ретинопатия.

С помощта на симулационни очила младите лекари разбраха също как виждат техните пациенти, които имат катаракта, глаукома, диабетна ретинопатия, отлепване на ретината и пр.

Обучението е част от национален проект, в който участва Българското дружество по офталмология. Тази година то насочи усилията си в две посоки – към информиране на пациенти за най-често срещаните очни заболявания с кампанията „Право на зрение“ и към повишаване на квалификацията на очните лекари. През октомври – мексецът, в който се чества Международният ден на зрението,стартираха обученията на специализантите по офталмология в цялата страна. Първото мина в София, сега се проведе и второто – в Пловдив, предстои и трето – във Варна. Всички курсове се организират със съдействието на Медицинските университети в съответните градове и техните катедри по очни болести.  Заключението на проекта ще бъде през декември с  тридневен уъркшоп в симулативна операционна. В нея младите лекари ще правят катарактални операции върху макети, наподобяващи човешкото око.

 

www.jazzfestkz.eu

Времето

Работа:


Времето

БанерСлушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: