Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Аферата "Колев" или как казанлъчани ще плащат 3,3 млн.лв. за не построен МОЛ, а получават дупка

Е-мейл Печат

21 юли се оказа тежък ден за казанлъшката демокрация. На пресконференция кметът на община Казанлък Галина Стоянова и председателят на ОбС Николай Златанов обявиха че Арбитражният съд потвърждава решението на Окръжен съд-Стара Загора за нищожност на договора с фирма "Тракия Трейд", сключен от бившия кмет Стефан Дамянов за продажба на терена, където беше Старата болница. Няма да ви припомням историята на сключване на тази тъмна сделка, защото всички медии тиражираха начина по който е станала продажбата на имота и цялата съдебна сага от 2011 г. до сега. Това за което се замислих е как така тогавашния политически елит се е облажил, а всички ние ще трябва да му плащаме за далаверите. Още един от балоните, че Стефан Дамянов е бил успешен кмет, се спука със силен трясък. Този взрив се оказа с огромна ударна вълна, която разби тотално и без това тежкото финансово полжение на общината. Вместо получените близо 2 млн. лв. от продажбата на този имот да бъдат вложени в инфраструктура или в други полезни за Казанлък дейности, те изчезнаха безследно.

 

На въпрос за самата сделка зададен от Радио Севтополис на общинския съветник Стефан Дамянов (тогава кмет на общината), той ме препрати към бившия главен архитект по онова време. Този човек се покри като нелегален преди 9-ти септември 1944 г. Продължих да търся позициите на членовете на прословутата комисия, оглавявана от Васил Самарски, но навсякъде удрях на камък. Единствено по- словоохотлив се оказа Николай Александров, който с присъщото за него чувство за хумор спомена, че за него време (2006 -2007 г.) сделката е била перфектна, но след това, някой не си е получил обещаното и това се оказало ябълката на раздора между екскмета Стефан Дамянов и председателя на ОбС през 2006 -2007 г. Васил Самарски. В този стил бих допълнил че тази "вражда" между двамата провали политическото им бъдеще. Но това е друг въпрос.

 

 

 

Замислих се за датата, на която Тошко Колев е завел делото за разтрогване на договора - септември 2011 г. - месец преди местните избори. Защо ли? Има 5 годишен период през който инвеститорът е чакал общинската бюрокрация да му издаде разрешение за строеж, прокопал е дупка от която земните маси са отишли незнайно къде и парите от тяхната продажба също са влезли в нечий джоб (най-вероятно в инвеститорският).

Тоталното безхаберие и липсата на контрол от екскмета Дамянов довежда до ощетяване на гражданите на Казанлък с 3 315 139 лв. Като се започне с решението на създадената от ОбС през 2006 г. комисия за продажба на имота взето по неясни критерии променяни на няколко сесии, ината на кмета Дамянов за да не издаде разрешение за строеж и цялата съдебна сага, която инвеститорът инициира се оказва че този сценарий е направен за да се прикрият далаверите на тогавашните управляващи. Съдейки по изложениет факти и мотивите на съда се чудя, дали специалистите от общинска администрация са некомпетентни или просто са заставени да правят това, което началника каже. По скоро е второто. В прословутата комисия "Самарски" има само 4 представители на администрацията (като единият е юрист на граждански договор), а реално са само двама професионалистите. За 7-те общински съветника е ясно. Даже председателят на тази комисия Васил Самарски е с универсални познания по минно дело, култура, театър, финанси и от строителство. Като Председател на ОбС той се самоназначава да ръководи сделката по продажбата на имота, с цел да контролира изразходването на парите, които общината получава (малко над 2 млн.лв.). След като минаха изборите за кмет и общински съветници през 2011 г. се оказа, че и двамата участници в далаверата Дамянов и Самарски са с нищожна политическа власт, а Тошко Колев прояви далновидност за да може си възстанови "загубите" от тази сделка.

Това не напомня ли за една подобна политическа далавера на национално ниво. Двама олигарси се скараха и единият реши да покаже, че може да разори другия, като му фалира бизнеса и му закрие банката. Сега за тази тяхна разправия ще плаща цяла България. Тук сценарият е същият само където действащите лица са трима. А за да се "възстановят щетите" на инвеститора ще трябва да плащат данъкоплатците от Община Казанлък.

Аз също се питам какво следва по-нататък. Отговорът е лесен. Всеки платен лев в общинската хазна ще отива в джоба на един местен олигарх, вследствие на безхаберието на един бивш кмет и бивш председател на ОбС.

Димир Говедаров

 
Банер

www.jazzfestkz.eu

Времето

Работа:
Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: