Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Президентът Росен Плевнелиев в Казанлък: "Спрете реваншизма!"

Е-мейл Печат

Президентът Росен Плевнелиев отговори на въпроси на журналисти при посещението си в Казанлък. На импровизиран брифинг държавния глава направи оценка на политическата ситуация в страната след евровота и коментира изказванията на лидерите на БСП и ДПС за необходимостта от предсрочни парламентарни избори, бъдещ служебен кабинет и задължителното гласуване.

"Рано е да се раздават постове, но въпреки това нека да съм категоричен, че всеки от нас, както министър-председателят, президентът, политиците е необходимо да говорят, защото обществото чака от тях обяснения. Искам да гарантирам на българският народ, че се отнасям много отговорно към своите ангажименти в политическата криза в която се намираме, имам добра комуникация с лидерите на парламентарно представените политически сили, проведох разговори и с Борисов, и с Местан, и със Станишев, продължавам да имама добър диалог с всеки един от тях.

Искам да подчертая твърдо, че в трудната политическа и парламентарна криза очертаваща се в България, че не само държавния глава, но в частност и всички политици да се държат отговорно. Стига вече със скандалите, стига с противопоставянето на нас ни трябват решения.Ясно е че страната отива към предсрочни парламентарни избори през есента. Също така е ясно, че датата на изборите е важна, но има още много други важни неща да се свършат. Не е проаро важно кога, но и каво има да се върши. Искам да проведа поредица разговори с политическите лидери, търсейки съгласия е стях, ще го нарека широко и защо не нациопнално съгласие за провеждане на реформи, тъй като очевидно от тук натаък ни чакат избори, коалиционни правителства, но проблемите в сектор, здравеопазване, в сектор администарция, пенсионно осигуряване,проблемите в енергетиката и в много други сектори в държавата, спрените еврофондове, международния проблем с имиджа, който имаме, не ни чакат. Тези проблеми не се интересуват от избори, а от здрава и отговорна политическа работа. Това което ще направя в следващите дни, докато фиксираме формата, по-точно начина по който политическия елит на държавата заедно, надявам се в съгласие и синхрон ще излезе с ясно послание към нацията кога и какво ще се свърши, за мен е ясно да го извървим по един и същи начин. Още веднъж формулирам ясно тезата: Кога, кой и какво има да върши до парламентарните избори наесен.

Аз мисля че политическите лидери трябва да бъдат честни към народа - народа пожела референдум.Народът си сложи подписите под желанието за референдум. Нека тънките политически сметки да не са на гърба на народа и на неговото желание. Нека да работим за повече демокрация. Това означава пряка демокрация. А пряка демокрация означава референдум. Питайте го този народ преди да влезете в едни тънки сметки кога, как и по какъв начин ще променяте конституцията,трябва да си даваме сметка, че когато се говори за задължително гласуване, не само въпросът е кога да се въведе, но и как да се въведе, как ще дадем шанс на милом и половина български граждани извън България да гласуват, ако ги задължим да гласуват. И не случайно в референдума имаме последователност  мажоритарен избор, задължително гласуване и електронно гласуване, за да може когато задължим хората, където и да се намират те да могат да гласуват."

На въпрос дали е възможно БСП и ГЕРБ да осъществят подобна широка коалиция като в Германия, президентът Росен Плевнелиев отговори:

"Вече посочих, че голямата коалиция в Германия вече се е случила,не защото е трябвало да излязат от една трудна за Германия след изборна ситуация, но преди всичко, защото лидерите на различните политически партии в Германия, най-малкото си говорят, най-малкото е имало диалог между тях. Когато има споделени ценности, когато има подход нещата се получават. Докато в България се даваме на прокурори и от високата трибуна обявяваме, кой кого има намерение да убие или да не допусне, никога повече да не бъде на власт.

Искам да помоля чрез медиите, всички политици в тази държава: Спрете реваншизма! Народът не го очаква това от вас! Народът очаква отговорни решения на българските политици в трудната политическа ситуация в която се намираме - икономическа, демографска и каква ли не кризи, те изискват отговорен подход.

Аз като държавен глава още веднъж декларирам че няма да редя никакви коалиции в Президентството, това не е ролята на президента, но аз ще се боря за широко, защо ли пък не и национално съгласие за реформи, разумен подход, диалог и надграждане по пет основни проблеми -пенсионна и образователна реформа, здравеопазване, енергетика, еврофондове. Ако по тези неща нямаме съгласие ние ще вкараме държавата в такава криза, че и италианските кризи, които имаше преди години ще ни се видят като цвете. Служебно правителство е рано да се коментира, но като държавен глава искам да ви гарантирам че за мен служебното правителство не е самоцел, а инструмент да постигнем нещо много важно. Да успокоим нацията, да зададем посоката на правилните приоритети, която да бъде следвана и от следващите кабинети."

За етническата карта:

"Това е поредното дъно, което някой се опитва да достигне. Наистина не мога да разбера какво се случва понякога в нашия парламент,защото един достоен акт на Българския Парламент, който е посочил ясно фактите и е дал оценка за една срамна страница от нашата история, отново да го вкарате в дневния ред - това е дребен, елементарен и неефективен реваншизъм. Моля ви за отговрен подход към нацията. Тя не очаква реваншизъм, тя очаква подход на посочване и решаване на проблеми, а не на тяхното задълбочаване."

За "Южен поток":

"В тази тежка криза в държавата и многобройните проблеми, които сами си създадохме, политическия елит заедно да се вземе в ръце, за това се боря аз,и да адресира тези проблеми - как ще излезем от срама "Южен поток", как ще излезем от ниската репутация на България в Европа, в резултат на която са спрени еврофондовете и как ще решим наболелите нам въпроси. За мен това е общ пакет за следващите избори, а каво ще се случи преди тях и след тях за да бъдем полезни нацията за да решаваме тези проблеми.

Моето мнение е категорично: Ще строим "Южен поток" според европейското законодателство и на пазарен принцип."

Радио Севтополис

 

СЛУШАЙТЕ НИ!Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy

В момента слушате: Зарежда ...

Слушайте ни през web...


Зарежда ...

www.jazzfestkz.eu

Времето

Работа:

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: