Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Дискусията за „Чудесата на България ‘ 2013” ще бъде в Казанлък през ноември

Е-мейл Печат


Президентът на Република България Росен Плевнелиев, министърът на културата Вежди Рашидов, главният редактор на в. „Стандарт” Славка Бозукова са очаровани от Долината на тракийските царе, която заслужава да се превърне в следващото чудо, и да запише нашата страна в списъка на ЮНЕСКО.

Те са споделили това лично с кмета на община Казанлък Галина Стоянова по време на церемонията снощи, 3 октомври, на която бяха обявени окончателните резултати от националната кампания „Чудесата на България” в материалното и нематериалното наследство на страната ни. Номер едно за 2012 г. са Белоградчишките скали и „Магурата” в материалното наследство, а в нематериалното – Майсторите на кукли от шума от Пловдив.

Долината на тракийските царе остана на трето място в категорията за материално наследство, но нейната уникалност е високо оценена. Именно това едовело до решението през  м. ноември т.г. дискусията за българските чудеса през 2013 г. да се проведе в Казанлък – столицата на Долината на розите и тракийските владатели, която по принцип се води от министъра на финансите Симеон Дянков. По същото време ще бъде представен филмът „това е България”, чиито финални, изключително впечатляващи кадри бяха снимани на яз. „Копринка” в края на лятото. Тогава се очаква да бъде завършена и могилата „Шушманец”. Нейната реставрация, консервация и социализация се извършва по проект,, финансиран от Европейския съюз по Оперативна програма „Регионално развитие”. Бенефициент е Министерството на културата.

Преди два дни археологът доц. Георги Нехризов започна разкопките на тракийска могила край с. Бузовград. Според първите находки, могилата обещава да разкрие нови тайни и представи интересни артефакти.

На снимката - Кметът Галина Стоянова с главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова

 

 
Банер

www.jazzfestkz.eu

СЛУШАЙТЕ НИ!

Времето

Работа:

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: