Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Кому пречи сепариращата инсталация?

Е-мейл Печат

Според опорните точки изпратени на шефовете на Пресс ТВ, всичко добро направено от община Казанлък трябва да бъде отречено, очернено и омаскарено. Защо? Ами просто кметът е от ГЕРБ. В анонимна статия публикувана в сайта на телевизията сега се внушава че кметът Стоянова не е обявила обществена поръчка, за построяването на сепариращата инсталация. Всъщност това не беше необходимо. Идеята за построяването на такава инсталация е от няколко години, но през 2013 година в общината постъпи инвестиционно предложение от страна на "Грийнпланет" за построяване на такова съоръжение. Предложената инвестиция беше за около 600 хил.лв., като всичко е за сметка на фирмата. Имаше преговори и с други фирми, за да се направи проучване относно рентабилността на подобни съоръжения и ползите за самата община. На тези преговори нито една от поканените фирми не предложи по-добри условия за строеж на сепарираща инсталация. А именно нито лев разходи за строеж на съоръжението от страна на общината и заплащане на самата община за тон от реализираните отпадъци. Обяснено по просто от това съоръжение в касата на общината ще влизат приходи от дейност, за която гражданите не са дали нито стотинка от своите данъци.

 

 

Малко известно е че общината прави огромни разходи за отчисления към МОСВ за двете сметища. Тези разходи се изчисляват на тон депонирани отпадъци. Една от ползите за Общината от това съоръжение е че на сметището за битови отпадъци се превозват по-малки количества и съответно отчисленията към държавния бюджет ще намалеят. Именно заради тези ползи в момента такса смет се запазва и тази година.

26 общински съветници разбраха ползата от съществуването на сепарираща инсталация и подкрепиха сключването на договор с "Грийнпланет". Май само съветниците от местната опозиция не са осъзнали това. Инсталацията е изградена в индустриалната зона на града. Освен нея на територията на бившия Стройрайон има десетки фирми с разнообразна дейност, които работят и създават работни места. Фирмата също разкри такива. Опасенията на част от съветниците, че през лятото ще мирише в кв. "Христо Ботев" също са преувеличени, тъй като след отделянето остатъчните битови отпадъци се извозват на сметището, а рециклируемите се транспортират за допълнителна обработка, при което реален застой и натрупване на боклук няма.

В този ред на мисли бих искал да попитам общинските съветници от БСП и бившият председател на ОбС защо подписаха сделка, която ощетява общината (имам предвид дупката в двора на бившата инфекциозна болница), а сега се борят да унищожат нещо, което носи допълнителни приходи за общинската хазна и е в полза на гражданите.

С построяването на още една сепарираща инсталация, въвеждане на система за разделно събиране и завършването на претоварната станция за транспортиране на битовите отпадъци до регионалното депо, общината ще намали количеството на извозвания боклук и разходите на данъкоплатците за оползотворяването му.

 

 

СЛУШАЙТЕ НИ!Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy

В момента слушате: Зарежда ...

Слушайте ни през web...


Зарежда ...

www.jazzfestkz.eu

Времето

Работа:

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: