Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Аман от дребнави политически заяждания в този град

Е-мейл Печат

 

Напоследък в интернет пространството се появиха редица статии, целящи дискредитирането на известни личности в нашия град. Започна се с активна кампания против Петко Карагитлиев и неговия баща. Сега пак от Самарските медии се опитват да клеветят създателят на едно от читалищата в Казанлък. Четейки тези гнусотии се срамувам че може да има такива хора, които се наричат журналисти. Един от авторите на тези пасквили е бил даже главен редактор на общинския вестник. Но няма да коментирам поведението на "колегите". Важното е че получената информация се изкривява и фактите не се проверяват. Нормално за медии и автори подчинени на една единствена политическа кауза.

 

Все пак появилите се в "Пресс Тв" материали за Петко Карагитлиев и Дора Петкова ме провокираха да напиша тези редове. Не толкова да се превръщам в техен адвокат, защото и двамата са силни личности и могат да се защитават, а просто за да изложа фактите.

Агресивното поведение на БСП телевизията срещу един от активистите на ГЕРБ е заради това че общинските съветници ще трябва да гласуват неговото назначение за директор на "Балакнинвест". Нека ви попитам знаете ли коя е тази фирма?. За положението в общинската фирма се пише много малко. Всъщност досегашните директори си стояха на постовете без да свършат нищо полезно за казанлъчани. Общинската фирма е в окаяно финансово състояние, защото почти не развива дейност. От нейното ръководство зависеше поставянето на ламаринените гаражи. Тъй като досегашните директори упражняваха толкова "силен" контрол върху гаражите, че те никнат като гъби на места, които трябва да бъдат градинки, тротоари или детски площадки. Нека им бъде простено на "Балканинвест" за това, че работят в полза на гражданите, като не им събират месечните наеми по действащите договори за гаражи. Наскоро един от редовните платци ми каза, че плащал в ЦГЧ 5,30 лв. на месец и ходил да си плаща гаража за цяла година предварително. Не знам до колко е истина, но дори и да не е, нищо не може да оправдае тези собственици на ламарини, които не са се издължавали с години. Ето така си е вършило работата досегашното ръководство на "Балканинвест". Ако вие сте собственици на фирма, чието ръководство сте назначили и то води вашата фирма към фалит, то не бихте ли го сменили?

Общинските съветници на последната сесия отложиха назначаването на Петко Карагитлиев на този пост. И изведнъж се оказа, че медиите на Самарски са впрегнали каруцата пред коня, изписвайки куп неверни неща за бившия заместник-областен управител. Не зная дали Петко Карагитлиев ще бъде назначен от ОбС за директор на фалиралата общинска фирма, но там има нужда от промени, защото със всеки ден забавяне Общината губи пари.

Като не успяха с Петко Карагитлиев се захванаха с Дора Петкова. Основателката на НЧ "Жар" е "недолюбвана" в културните среди, заради нейната упоритост, пробивност и прямота. Аз я познавам като хореограф на ансанбъл "Палавници", които преди много години прославиха Казаналък в Япония и заснеха филм за тяхното турне, който беше излъчен по БНТ. Освен това този детско-юношески танцов ансамбъл получаваше ежегодно републикански и международни награди от почти всяко тяхно участие в конкурси и фестивали. Петър Белчев и Дора Петкова са допринесли не по-малко за престижа на Казанлък в областта на фолклорните танци спрямо другите танцови ансамбли.

Поведението на Националната Секция на CIOFF България е просто скандално. Изпращат писмо до Община Казанлък за да се "оплачат" от поведението на Дора Петкова на тяхното събрание. В последствие самата председателка на НЧ "Жар", написа във Фейсбук че не е член на тази организация. По каквито и причини да е била във Велико Търново, тя не е длъжна да заплаща такси за участие в техния форум, защото те са за членове на Националната Секция на CIOFF България. Останалото са просто жълтини. Отделен е въпроса как това писмо е попаднало в телевизия "Пресс ТВ".Самата Дора Петкова попита ръководството на телевизията кой е донесъл това писмо.

Инициативата "Тъпан бие, хоро се вие" е едно от най-успешните мероприятия на празника на розата. Първото издание доведе групи от цяла България, а площада се тресеше от кръшни български хора и ръченици. Ето тук е ревността на CIOFF. Организираният от тази организация и местните танцови ансамбли Международен фолкорен фестивал, просто загуби своя блясък през последните години. Като че ли организаторите на МФФ се стреснаха инициативата на НЧ "Жар". Само че Фестивала на розата е празник за всички казанлъчани и гости на града и трябва местните културни институции не да се държат като орел, рак и щука, а да се обединят в името на тази голяма кауза.

И накрая няколко думи за използването на имената на видни казанлъшки дейци в пасквилите, оплюващи сегашните техни наследници. Чудомир и останалите изброени от Светлозар Стоянов творци се въртят като пумпали в гробовите си, когато се използват имената им в политически заяждания. Ето защо нека да се преклоним пред тяхната памет и да ценим тяхното творчество, без да ги забъркваме в дребнави и междуличностни отношения.

Снимки: 1,3 - Пето национално надиграване за български народни танци "Тъпан бие, хоро се вие"; Снимки: Иван Бонев, "Казанлък Инфо"

Снимка 2: Ламаринените гаражи около парк "Изток"; Снимка: архив Радио Севтополис

Димир Говедаров

 

СЛУШАЙТЕ НИ!Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy

В момента слушате: Зарежда ...

Слушайте ни през web...


Зарежда ...

www.jazzfestkz.eu

Времето

Работа:

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: