Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Подписката за катерушките се превърна в антициганска

Е-мейл Печат

Много дълго се колебаех, дали да споделя моята гражданска позиция по един станал актуален проблем в последните няколко дни в жк "Изток" в нашия град. Четейки медийните писания и слушайки моите съседи  реших да споделя с всички вас личното си мнение по организираната от мои съкварталци безумна подписка за премахването на катерушките от парк "Изток" и преместването им в ромската махала.

Живея в бл.72 в жк "Изток" от 1997 г. Считам че за тези години познавам своите съкварталци, особено тези които са настанени в този район още през 1988 -1989 г. когато бяха построени блоковете 71, 72, 73 и 74. Няма да се впускам  в подробности, но това бяха едни от последните жилища построени през времето на т.нар. развито социалистическо общество. Пресни са спомените ми за цялото пространство зад нашия блок, което се вижда от южната ми тераса. Това беше една гола поляна пълна със саморасла трева, която общината не косеше изобщо през лятото. В нейния център имаше два контейнера в които същите тези хора, които сега искат да разрушат парка си изхвърляха отпадъците. Клошари и бездомни кучета разнасяха тези отпадъци и бяха я превърнали в сметище. Миналата година инициаторите на тази подписка също се оплакваха в общината че не могат да търпят тази мръсотия. През лятото на 2013 преди да се построи парка в гаража на една от сегашните радетелки за тишина и спокойствие убихме змия. Тогава същата тази жена скочи отново срещу общината защото "нищо не се прави с това забутано пространство". Разбира се това със змията не беше инцидентен случай, а подобен имаше и през 2012 г., когато детето ми беше доста уплашено тъй като видя такава на метри от нашия блок и разбира се с помощта на съседите отново беше убита.

Сега след като общината намери средства и ги вложи за облагородяването на това пространство, оправи градинките около бл.71 и 73 със средства от бюджета, инициаторките на тази безумна подписка реваха че около бл. 74 нищо не се прави. Миналата година експерти от общинска администрация съставиха предписания на същите тези активистки да съборят оградите и да разрушат градинките си в които отглеждаха домати и краставици. Искам доколкото мога да ги успокоя, че за това предписание беше постъпила жалба от техен съсед. Общината реагира според наредбите и главната инициаторка на подписката тогава отново събираше мненията на съкварталците срещу общинска администрация за да им се даде възможност отново да си сеят на същите места. Разбира се опитът беше неуспешен.

Защо казвам това? Просто защото мотивът за събирането на подписката за събаряне на парка е по-скоро личен, отколкото в полза на обществото. Безумие е да се разваля нещо, което когато дъщеря ми си дойде през ноември при мен (тя живее при майка си в Карлово) подскочи от радост и изненада че тук в Казанлък е направен такъв красив парк, "какъвто в Карлово няма".

Следейки всички медийни публикации, които се появиха в медийното пространство (напомням ви че Радио Севтополис първи публикува новината в своя сайт), оставам с впечатление, че тази инициатива на три пенсионерки се използва за насаждане на ксенофобия и етническа омраза към ромите. Лично аз също не съм им защитник, но не мога да приема аргументите посочени в искането. Абсолютно съм сигурен, че след демонтирането на съоръженията ромите няма да се махнат от парка.

Преди да бъде построен множество цигани също преминаваше през квартала и имаше много кражби. Аз също бях потърпевш, когато един неделен следобед две циганчета се бяха качили на южната ми тераса и се опитаха да съберат прането. Проблемът не беше в откраднатите тогава дрехи, а че бяха изплашили до смърт бременната ми съпруга и се наложи да потърсим лекарска помощ.

Сега вече идват повече роми от махалата заради този парк. Но никой не забелязва че проблемът се решава в движение от общината. Паркът има осветление, охрана, подготвя се инсталацията на камери и има засилено полицейско присъствие. Всички виждат полицейските коли, които почти на всеки час преминават в района. Вярно е има някои дребни неща които могат да се направят от Общинското предприятие "Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата", в чиито правомощия е поддържането на парка. Може би трябва да се намерят средства за охрана, която да работи от 6:00 до 22:00 ч. Или ако няма такава възможност, то нека се промени работното време на сегашната охрана от 10:00 до 18:00 ч. , когато парка е пълен с хора, а не както сега от 7:30 до 16:30 ч.

Но никой и по никакъв начин не може да ограничи децата от други етноси да идват и да играят в парка. Мълвата, че циганите са виновни за всичко не е единствената истина. Миналата събота в парка бяха счупени две дръвчета (до фитнес уредите). Извършителката беше хваната на място - момиче на 13 години (българче живеещо в съседния блок). Потърсих родителите му за да ги предупредя и да ги санкционирам, но се оказа, че те са в чужбина, а то живее с някакви братовчеди на баща му. Нормална картинка за България. Сега задавам публично въпросите: Къде е Агенцията за закрила на детето в Казанлък? Защо не работят с такива деца?. Същото 13 годишно дете прави такива неща зад гаражите с момчетата, че ако ги разкажа или направя снимки, ще ме арестуват за разпространение на детска порнография. Да, вярно е, че тинейджърите от ромски произход мастурбират зад ламаринените гаражи или се натискат със своите връстнички пред погледите на изумените хора. Но каква вина за това има общината? Апропо колко от собствениците на ламаринени гаражи си плащат наема в общината? Това обаче е друг проблем. Но ако нямаше къде да се крият децата, хората нямаше да гледат какво става между ламарините. Не съм убеден че инициаторката на безумната подписка си плаща редовно наема за двата й гаража. А иначе протестира, че са ги бил превърнали в тоалетна.

Подобни примери има много в нашия квартал. Нима само придошлите роми са виновни или вината е в цялото общество? Смятате ли че ако се демонтират катерушките, пързалките и фитнес уредите от парк "Изток" всичко в квартала ще бъде наред и пенсионерите ще се чувстват спокойни. Аз не! Напротив аз искам моето дете да играе в този парк и да бъде възпитано в толерантност към другите етноси.

Задавам въпрос и на тези които пишат в групите "Да изтребим циганите": Защо не грабнете пушките и не го направите, другари и господа? Лесно е да пишеш всичко във Фейсбук, щом мразиш някой. Ама си оставате само с писането. Вие не искате ли вашите деца да играят и да се развиват нормално в държава с толерантно общество? Сигурно да, но подстрекавате към насилие.

Подписалите се под хвърчащите листи могат само да се почувстват подведени и употребени в поредната антикметска акция. Апелирам също към медиите да спрат да проповядват етническа омраза, криейки се зад желанията на гражданите. Да не включват бедните пенсионери в партийните опорни точки, а да съдействат за решаването на проблемите в града ни.

Снимки: Авторът -от южната тераса на апартамента в който живее, направени на 22.02.2014 г. 14:10 ч.

Димир Говедаров

 

СЛУШАЙТЕ НИ!Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy

В момента слушате: Зарежда ...

Слушайте ни през web...


Зарежда ...

www.jazzfestkz.eu

Времето

Работа:

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: