Радио Севтополис - radiosevtopolis.com

Журналистите – начин на употреба

Е-мейл Печат

За плашилата, призраците, гузната съвест и прочие приказки от Прованса

Нямаше да го пиша това. Бях се отказала. Не само заради глухата шумотевица, в която тънем, преди да се загънем в  убийствено страхлива тишина, чийто врясък преражда Статуквото. Дава храна на пираните, и на мишеловките. Създава хоризонт на дребните душици и  пои обилно  сеирджиите.
Нямаше да го пиша и заради инстинкта за самосъхранение, онзи разбираем човешки инстинкт, който ни пази ..  уж нас, а всъщност хляба ни. Друг е въпросът колко сладък е той  след подобно „обезпаразитяване”.
Нямаше да го пиша и заради втръсналия се напоследък и опищял небето дебат за морала в професията, за журналистиката като катапулт към други висини,  за троловете сред нас, за мишеловките и всякакви други животни, в които се превръщаме, щом станем роби на егото си и гузната съвест. Последното е по-опасно от скоротечен рак, особено ако се касае за свикнали да жонглират с власт и манипулации хора.  От друго време и друг свят. 
Нямаше да го пиша и поради факта, че след повече от две десетилетия в тази професия, съм наясно с нечестната игра на „Черен Петър” в бранша, способна да превърне и най- свестния сред нас в жалка  продажна душа.
Нагънах клавишите след втората, дошла днес, твърде упорито и само ден след първата, поредна покана да  се явя в Съда, за да получа призовка. По частно дело за клевета, на което следвало да се явя като свидетел.
Ангажимент, за който научих от репортаж по местната телевизия, а не от хората, преценили, че бих могла да защитя тяхната кауза за .. справедливост. И които даже не си бяха направили труда, от морална, не от законова гледна точка, да ме уведомят за това. Поне.
И за да бъде по-ясно:
От няколко дни, тук в Прованса, си имаме още една малка нова дъвка: бившият началник на общинското звено по сметосъбиране Захари Захариев е завел дело от частен характер за клевета срещу кмета на Казанлък Галина Стоянова. Преди десетина дни бе първото заседание по делото, което бе прекратено, понеже се повреди .. компютърът. / А българското правораздаване и българското правосъдие не са разточителни на подобни харчове и нямат резервни/.
За тези, които не знаят Захари Захариев бе освободен от поста, който заемаше в първите месеци от мандата на кмета Галина Стоянова. Освобождаване, което бе съпроводено с полагащите се в подобни случаи перипетии и болнични, и на база изводи и констатации на одит на Сметната палата. Да съм по-ясна: не на кръчмарски сметки или  на „казал- рекъл”, а  на одит .. на Сметната палата.
Последва полагащото се в този случай официално опровержение, не мина и без леки напомки от рода на „умната в картинката, щото…”, после всичко утихна, смълча се. Като  леко ехо остана заканата на Захари Захариев, че ще  дири правда по съдебен път . За .. клевета и уронено име.
Кметът също тръгна да дири справедливост и възмездие за констатациите. И не ги намери. Местното общество на свой ред се обърка в кофите  батаци, които изплуваха от всевъзможни общински долапчета .. и забрави.. заринато в собствената си приспивня.
И така, до лекото размърдване тези дни в  социалния Фейсбук прованс.
Понеже не съм  фенка на граченето по хора и биографии в зоната за маскарене, / особено, ако грачещият  има нула принос за социалната и обществена бодрина/,  подминах с ведро пренебрежение този провас анос- за съдебния казус, който следва да върне наранената чест на господин Захариев.
Оказа се обаче, че личното докачение на господин Захариев, ме  засяга лично.
След като  научих от ТВ репортаж на колеги, че съм призована по делото за клевета на Захари Захариев и то като свидетел, в качеството на пишещ във фирмен вестник, вече два пъти съм упорито и настоятелно търсена, за да получа призовката си като свидетел,и то  на работно място, нямащо нищо общо с проблема на господин Захариев. При това без който и да е да ме е уведомявал или поне искал съгласието ми за това. Още по-малко страната, която ме е посочила като такъв.
В личен разговор  по телефона Захари Захариев отрече да ме е посочвал за свидетел, макар информацията от колеги, присъствали на първото заседание по делото, да е друга.
Междувременно вече под път и над път типично по нашенски,   започнаха всевъзможните „ обработки”, в името на справедливата кауза, от разнообразни недоволни от сегашното положение на нещата или просто  непредъвкали изборните резултати човеци. И такива, с пробити  панички от настоящата общинска управа.
И ако си позволявам да занимавам пространството с всичко това,  то е за да заявя категорично, ясно и открито: на всички спорещи по казуса страни- обидени,  обидили, отсъждащи.
Спрете да   гледате на българските журналисти като на безгръбначна разменна монета в личните  битки на всевъзможни персони, водени в името на твърде съмнителни каузи и лично его.
Не ни приемайте като удобни и винаги на разположение гъвкави дилафи за горещи картофи, в плашила на гузни съвести, в средство за манипулации, позволило само преди това да бъде изманипулирано. Защото се е уплашило …или е сработил инстинктът за хляба.
Вярно, и сред нас има имунизирани срещу гръбнак, особено в безгръбначното ни и твърде гъвкаво откъм морални стойности време, но въпреки това … уверявам ви, имунитетът срещу гъвкавост вирее и тук.
Затова категорично отказвам да бъда част от този водевил. От поредния съдебен театър, който  ще послужи за малка семпла сладка дъвка на изгладнели лешояди от Прованса. От поредното грозно Стъргало,  на което ще се проснат кирливи ризи и нямащите какво да правят ще ги претръскват до лудване.
И в случая  не става дума за страх, или покупко-продажба, каквато обикновено малките човеците съзират в отказа да заемеш  тяхна страна, а  личен принцип:
не  влизам и не участвам във войни, чийто каузи  са плод на наранено его, комплекси  или лични интереси  и не носят  полза за повече хора.
Защото журналистиката може и да е чист слугинаж / в каквото напоследък я превърнаха драги и недотам драги наши колеги/,  или елегантна форма на  кофти бартер, но и тогава може да иде реч и за морал.
Защото последното е  преди всичко лична камбанария и тя е толкова голяма и толкова силно отеква, колкото голям е личният аршин за достойнство. И пъстро личното въображение за справедливост.
Затова уважаеми господин Захариев, господа съдии, водете си битките, войните- лични и институционални, принципни или не съвсем, но без да се опитвате да употребявате и вкарвате във ваши схеми други хора и съдби. Пък било то от банален  комплекс, докачение или заради твърде неудобното разпознаване отвъд цифрите.
Имам друга представа за справедливостта и тя не минава през призмата на дилаф за горещ картоф.
И спрете да пращате призовкарите!
Излишен разход за нискобюджетен филм, който няма кой да гледа.
Освен сеирджиите от Прованса, за които личната война е обществена кауза, стига в нея да има достатъчно фитил за  смрадлив пушек.
Край на разговора
Деляна Бобева
 

СЛУШАЙТЕ НИ!Winamp, iTunes Windows Media Player Real Player QuickTime Stream Proxy

В момента слушате: Зарежда ...

Слушайте ни през web...


Зарежда ...

www.jazzfestkz.eu

Времето

Работа:

Слушайте ни и през web:

http://tunein.com/

за вашето мобилно устройство, като изтеглите tunein от


И от тук можете да ни слушате: